Stanowisko Prezydium KR PZD ws. przekłamań i oszczerstw nt. PZD w programie "Magazyn śledczy Anity Gargas" - 02.12.2016

"W związku z fałszywymi oskarżeniami i przekłamaniami nt. Polskiego Związku Działkowców zawartymi w materiałach filmowych wyemitowanych w ramach „Magazynu Śledczego Anity Gargas", Prezydium KR PZD informuje, że Związek będzie dochodził obrony swego dobrego imienia na drodze sądowej. Fakt publicznego wysunięcia wobec PZD szeregu nieprawdziwych zarzutów, jak również fałszywe przedstawienie warunków prawnych regulujących funkcjonowanie ogrodnictwa działkowego w Polsce, uzasadnia stwierdzenie, iż działania firmowane przez p. A. Gargas należy uznać za przykład sprzeniewierzenia się misji dziennikarza, jaką jest rzetelne informowanie społeczeństwa o faktach" -czytamy w stanowisku Prezdium KR PZD.​

STANOWISKO

Stanowisko Prezydium OZ w Szczecinie w sprawie Magazynu Śledczego Anity Gargas - 02.12.2016

„Magazyn Śledczy Anity Gargas" z dnia 23.11 br., wyemitowany w TVP1, jest kolejnym atakiem na Stowarzyszenie ogrodowe PZD. Credo tego ataku zostało wyraźnie wyartykułowane we wstępie do tej emisji, gdzie autor jawnie sugeruje opinii publicznej, że ogrody działkowe zajmują najbardziej atrakcyjne tereny w miastach, a struktury w PZD są skostniałe, prezesi nieodwoływalni i bronią swoich przywilejów. Taki obraz przedstawia widzom „Magazyn Śledczy Anity Gargas".​

Stanowisko Prezydium KR PZD ws. reportażu opublikowanego w Gazecie Wyborczej - 02.12.2016

Po zapoznaniu się z treścią reportażu pt. „Ruch oporu na działkach", autorstwa Marcina Wójcika, zamieszczonego w Gazecie Wyborczej w dniu 21 listopada 2016 roku, Prezydium Krajowej Rady PZD opublikowało stanowisko, w którym stwierdza, że publikacja ta jest wyjątkowo stronnicza, tendencyjna i zakłamuje prawdziwy obraz funkcjonowania Polskiego Związku Działkowców."Dziennikarz oparł bowiem swój materiał o poglądy zupełnie niewiarygodnych osób, które od dłuższego czasu zwalczają i oczerniają Związek" - czytamy w stanowisku.​

STANOWISKO

ROD im. Żwirki i Wigury w Białymstoku walczy o dodatkowe przystanki autobusowe - 30.11.2016

Zarząd ROD im. Żwirki i Wigury w Białymstoku w dalszym ciągu stara się o przywrócenie zlikwidowanego podczas modernizacji ul. Ciołkowskiego przystanku autobusowego.
W dn. 11 sierpnia 2016 r. odbył w tej sprawie spotkanie z Prezesem Zarządu KZK Białystok Panem Andrzejem Świętońskim. Dodatkowo, w dn. 22 sierpnia 2016 r., Zarząd ROD wystosował pismo dotyczące przedmiotowej kwestii do Zastępcy Prezydenta Miasta Białegostoku.
Przywrócenie zlikwidowanego przystanku znacznie usprawniłoby dojazd do ogrodu od strony centrum Białegostoku.
Z odpowiedzią organu skierowaną do ogrodu można zapoznać się na stronie internetowej ROD im. Żwirki i Wigury w Białymstoku klikając TUTAJ.

28 lutego 2017