Stanowisko Prezydium OZ Podlaskiego PZD ws. reportażu Gazety Wyborczej - 06.12.2016

Stanowisko

Prezydium Okręgowego Zarządu Podlaskiego  PZD

z dnia 24 listopada 2016 r.

W sprawie ” rewelacji” Gazety Wyborczej z dnia 21.11.2016r.

Prezydium na swym posiedzeniu w dniu w dniu 24 listopada wyraziło swoje głębokie oburzenie wobec nieprawdziwych treści artykułu pt.” Ruch oporu na działkach”. Pan redaktor Marcin Wójcik nie zna przepisów obowiązujących w Polskim Związku Działkowców tj. Ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych, statutu PZD i Regulaminu. Jesteśmy przekonani, że wiedza ta pozwoliłaby na zrozumienie problemu dlaczego byli funkcyjni członkowie Zarządów ogrodów szukają ujścia dla swoich emocji w mediach. My działkowcy sami pracowaliśmy ciężko nad powstaniem wspomnianego prawa i teraz dbamy o jego przestrzeganie na wszystkich szczeblach realizacji zadań  stowarzyszeniowych i związkowych. Liczne „ rewelacje” redaktora, które ośmieszają głównie samą gazetę, oczerniają również wielu – bardzo wielu , społecznie pracujących, dla dobra innych, członków Polskiego Związku - działkowców. Zastanawiamy się nad tym, jak się to ma , do rzetelnego informowania obywateli, do czego zobowiązani są wszyscy redaktorzy przez „Prawo prasowe” . Przecież wielu, spośród cytowanych wystąpień są to osoby znane działkowcom, które za nieprzestrzeganie obowiązującego prawa zostali wyrzuceni z naszej organizacji , która opiera się na dwóch głównych filarach: organach kolegialnych i organach kontrolnych. Obydwa organy są demokratycznie wybierane i nie ma w nich miejsca dla zdrajców i osób łamiących prawo, a to bardzo się nie podoba różnym redaktorom prasowym i telewizyjnym. Większość podlaskich działkowców pyta środowiska opiniotwórcze ,kiedy dacie nam spokój i pozwolicie swobodnie bez nerwów kontynuować naszą pasję na łonie przyrody w towarzystwie rodziny , przyjaciół i znajomych. Ogrody nasze stale piękniejąc i dobrze służą jako „ zieleń działkowa” naszym  członkom i społeczności lokalnej mieszkającej obok nas to nasza przyszłość – to nasz cel.

Za prezydium

Prezes OZP PZD
                                                                             mgr Andrzej Bojko

Nadciąga mróz - pamiętajcie, by zabezpieczyć rośliny - 05.12.2016