Stanowisko działkowców z Rodzinnego Ogrodu Działkowego „ASTER” w Łomży przyjęte podczas Walnego Zebrania - 17.05.2017

Działkowcy z ROD ”ASTER” w Łomży, stanowczo protestują przeciwko medialnym atakom na ustawę o rodzinnych ogrodach działkowych i nasze stowarzyszenie, którym jest Polski Związek Działkowców. Wydawało by się, że z chwilą uchwalenia ustawy o ROD w oparciu o obywatelski projekt, działkowcy będą mogli w spokoju uprawiać swoje działki. Tymczasem w różnego rodzaju mediach, w tym w TVP, pojawią się artykuły i wypowiedzi próbujące podważać konstytucyjność ustawy oraz szkalujących naszą organizację. Ich autorzy w sposób tendencyjny i jednostronny przedstawiają jednostkowe zdarzenia, próbując na tej podstawie zdyskredytować całe stowarzyszenie. W tym celu chyba specjalnie wyszukują frustratów, którzy łamiąc przepisy związkowe, przedstawiają się jako jedyni sprawiedliwi.
My w Łomży mamy jak na razie szczęście, że możemy w spokoju uprawiać swoje działki, ale solidaryzujemy się ze stanowiskami statutowych organów naszego stowarzyszenia oraz tymi ogrodami i działkowcami, którzy muszą odpierać ataki medialne i walczyć o dobre imię naszego związku. Autorom tych nieprawdziwych informacji zwracamy uwagę na wymaganą dziennikarską rzetelność przy zbieraniu materiałów do publikacji. Sfrustrowanym działkowcom radzimy zastosować się do przepisów związkowych i dokonywanych wyborów przez większość działkowców w ich ogrodzie lub poszukać podobnego sobie towarzystwa poza Polskim Związkiem Działkowców.

Przewodniczący Walnego Zebrania
Sławomir Kordas