STANOWISKO Krajowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców z dnia 14 sierpnia 2018 r. w sprawie zakazu udziału i pełnienia funkcji w organach Związku na skutek odwołania członka Związku ze składu organu PZD - 17.08.2018

Przedmiotem niniejszego stanowiska jest wyjaśnienie skutków prawnych wynikających z zastosowania sankcji odwołania organu PZD lub jego członka na podstawie § 42 Statutu PZD. Potrzeba rozważenia tych skutków wynika z zastrzeżeń zgłaszanych w tym zakresie przez dwie osoby odwołane w ostatnim czasie ze składu jednej z okręgowych rad. W rezultacie powstał spór co do obecnego statusu tych osób w zakresie ich dalszego członkostwa w pozostałych organach Związku, do których zostali wcześniej wybrani. W ich ocenie nadal piastują funkcje w tych organach. Spór ten może prowadzić do destabilizacji funkcjonowania niektórych jednostek PZD, wobec czego zachodzi konieczność jednoznacznego określenia stanu prawnego wynikającego z powstałej sytuacji.

29 października 2018