Sekretariat

Komisja Rewizyjna

Szkolenia

projekt strony:  Filip Roman

Okręgowa Rada Podlaska PZD i działkowcy z naszego okręgu z niepokojem obserwujemy wydarzenia na Ukrainie.

Ukraina to nasz bezpośredni sąsiad. Znamy przedstawicieli tego narodu z życia codziennego są wśród nas od lat, pracują z nami, budują drogi, domy, obsługują transport...są pracowici, życzliwi, przyjaźni. Sytuacja w której się znaleźli przeraża nas. W zdecydowanej większości znamy wojnę z opowiadań naszych dziadków i rodziców i to dzięki nim rozumiemy ile wyrzeczeń i heroizmu ci nasi sąsiedzi muszą wykazać w tych trudnych chwilach.

Okręgowa Rada Podlaska PZD zwraca się do wszystkich  działkowców a w szczególności do Zarządów ROD i kolegiów prezesów o rozpoznanie możliwości i zakresu pomocy dla tych, którzy szukają u nas schronienia.

Zwracamy uwagę na konieczność współpracy z samorządami, które mogą udzielić konkretnych podpowiedzi jakiego rodzaju pomoc jest w możliwościach poszczególnych ROD.

Również ważnym jest nawiązanie ścisłej współpracy z naszymi radnymi, członkami PZD, co pozwoli na szybszy przepływ informacji i sprawniejsze koordynowanie działań.

Pomoc należy organizować w ramach Zarządów ROD jak i indywidualnych działkowców, którzy mogą dysponować miejscami na zakwaterowanie lub z racji zawodu czy też działalności gospodarczej mogą udzielić niezbędnej pomocy oraz środków potrzebnych dla uchodźców.

Okręgowa Rada Podlaska apeluje do Zarządów ROD do organizowania i koordynowania postępowania pomocowego z władzami gmin, miasta, powiatów.

Ufamy, że działkowcy to zorganizowana  społeczność która świadomie i z pełną odpowiedzialnością  zaangażuje się w działania pomocowe.

Okręgowa Rada Podlaska

W Białymstoku

Białystok, dn. 11 marca 2022 r.

11 marca 2022

Stanowisko Okręgowej Rady Podlaskiej z 11.03.2022 w sprawie POMOCY UCHODŹCOM Z UKRAINY

Okręg Podlaski PZD

Wszystkie ogłoszenia