Początek lipca to nie tylko czas pierwszych poważnych zbiorów ale też moment na nowe zasiewy.
W miejsca z których zebraliśmy bób czy groszek możemy posadzić rośliny o zwiększonym zapotrzebowaniu na azot np. jarmuż. Warto eksperymentować z jego różnymi odmianami, np takimi o fioletowym zabarwieniu liści. Im więcej kolorów w naszej diecie tym większa korzyść dla zdrowia.
Z warzyw kapustnych możemy jeszcze wysiewać kalafiory i brokuły ale wybierajmy odmiany „wczesne”, które mają krótszy okres wegetacyjny.
Do siania w lipcu nadają się idealnie kapusta pekińska i kapusta pak-choi które preferują właśnie drugą połowę lata i jesień.
Większość naszych sałat wybiła już w pędy kwiatostanowe dlatego możemy przygotowywać nową rozsadę i przygotowywać pod nie grządki.
Koperek jest ziołem, które możemy wysiewać przez cały sezon w ten sposób będziemy mieli cały czas zielone świeże listki do aromatyzowania potraw.
Jeżeli zapomnieliśmy o wysianiu cukinii możemy jeszcze to zrobić chodź plony nie będą już tak obfite.
Z warzyw korzeniowych nie jest jeszcze za późno na wysiew buraka ćwikłowego i wczesnych odmian marchwi.
starszy instruktor ds ogrodnictwa Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com