OKRĘG PODLASKI

     MENU

                                             Polskiego Związku Działkowców

Okręg Podlaski Polskiego Związku Działkowców

Porady ogrodnicze

Najnowsze porady

Strona główna

blue round fruits on green leaves
30 czerwca 2025

Co możemy jeszcze wysiewać na warzywniku?

Końcówka czerwca to dla wielu działkowców czas pierwszych zbiorów. Sałata, rzodkiewka, szpinak czy koperek ustępują miejsca na grządkach, zostawiając puste przestrzenie. Warto ten moment dobrze wykorzystać i zaplanować dodatkowy wysiew, który pozwoli uzyskać świeże warzywa i zioła jeszcze w tym sezonie.

 

Na początek – kilka ogólnych zasad

Letni wysiew rządzi się nieco innymi prawami niż wiosenny:

  • Wybieraj warzywa o krótkim okresie wegetacji – takie, które zdążą dojrzeć przed jesienią.
  • Zwróć uwagę na odporność na wybijanie w pędy kwiatowe – niektóre rośliny szybko reagują na długie dni.
  • Podlewaj regularnie – młode siewki są wrażliwe na przesuszenie, a letnie upały potrafią błyskawicznie wysuszyć glebę.
  • Zabezpiecz świeże siewy cieniówką lub włókniną – chroniąc je przed ostrym słońcem.

 

Co warto wysiać w drugiej połowie czerwca i w lipcu?

1. Sałaty i roszponka 

Letnie odmiany sałaty (np. masłowa, liściowa, rzymska) dobrze rosną nawet przy wyższych temperaturach. Wybieraj odmiany odporne na wybijanie w pędy. Wysiane pod koniec czerwca sałaty będą gotowe do zbioru już po 5–6 tygodniach.

 

Roszponka, choć bardziej kojarzona z jesienią, dobrze wschodzi także latem. Posiana na przełomie lipca i sierpnia będzie gotowa do zbioru we wrześniu.

 

2. Rzodkiewka

To jedno z najszybszych warzyw – od siewu do zbioru mija zwykle 4 tygodnie. Letni wysiew rzodkiewki wymaga jednak stanowiska lekko zacienionego lub okrycia cieniówką, bo w pełnym słońcu szybko wybiega w kwiatostany. Można ją siać do połowy sierpnia.

 

3. Burak liściowy (boćwina)

Nie dość, że piękny, to jeszcze bardzo praktyczny. Boćwina świetnie znosi letnie siewy, rośnie szybko i jest mało wymagająca. 

 

 

4. Pietruszka naciowa i korzeniowa

Choć pietruszka zwykle wysiewana jest wczesną wiosną, to z siewu letniego (np. końcówka czerwca) też można uzyskać dorodne liście i młode korzenie na jesień. Nasiona warto przed siewem namoczyć przez 24 godziny – to przyspieszy wschody.

 

5. Koperek

Roślina idealna do siewów sukcesywnych. Można go dosiewać nawet co 2–3 tygodnie, by mieć zawsze świeże listki do zbioru. Posiany na przełomie czerwca i lipca daje plon po ok. 4 tygodniach.

 

6. Fasola szparagowa

To jedno z najlepszych warzyw do letniego wysiewu. Fasola potrzebuje ciepła, dlatego siewy w końcówce czerwca i w lipcu są wręcz optymalne. Wybieraj odmiany karłowe, które dojrzewają po ok. 60 dniach – pozwoli to zebrać plon jeszcze przed jesiennymi chłodami.

 

 

7. Cykoria liściowa i endywia

Te warzywa liściowe bardzo dobrze nadają się do siewów letnich, zwłaszcza w miejscach po wczesnych ziemniakach lub cebuli. Są odporne na chłody i często trafiają na stół dopiero jesienią.

 

Siew na poplon – także z myślą o glebie

Nie zawsze musimy siać tylko po to, by coś zebrać. Puste miejsca po wczesnych zbiorach warto obsiać także roślinami poplonowymi, które poprawiają jakość gleby:

 

  • Gorczyca biała – szybko rośnie, hamuje rozwój chwastów i chroni glebę przed erozją.
  • Facelia błękitna – przyciąga pszczoły i doskonale wzbogaca glebę w materię organiczną.
  • Żyto ozime lub owies – świetne jako zielony nawóz na jesień.

​​​​​​​

 

Tego typu poplony można przekopać lub ściąć przed zimą i zostawić jako ściółkę.

 

Dodatkowe porady na lato

Pamiętaj o podlewaniu

Letnie siewy wymagają systematycznego podlewania, najlepiej rano lub wieczorem. Użycie cieniówki, agrowłókniny lub naturalnej ściółki (np. ze słomy) ograniczy parowanie i ochroni młode siewki.

 

Nie przesadzaj z nawożeniem

Letnie warzywa nie potrzebują dużych dawek nawozów. Wystarczy kompost lub rozcieńczony biohumus. Zbyt intensywne nawożenie może prowadzić do przenawożenia azotem, co sprzyja chorobom i nadmiernemu wybijaniu w liście kosztem korzeni.

 

Zbieraj regularnie

Rośliny letnie rosną szybko – często już po miesiącu są gotowe do zbioru. Regularne zbiory stymulują wzrost i poprawiają jakość późniejszych plonów.

 

 

Końcówka czerwca to nie koniec sezonu – to doskonały moment, by tchnąć w warzywnik nowe życie. Wysiewając warzywa o krótkim okresie wegetacji i rośliny poplonowe, nie tylko zagospodarujesz wolne miejsca na grządkach, ale też poprawisz kondycję gleby i przedłużysz okres zbiorów aż do jesieni. Letni warzywnik to sposób na świeże sałaty, rzodkiewki, fasolkę czy koper – prosto z grządki na talerz.

 


Filip Roman - starszy instruktor ds ogordniczych

projekt strony:  Filip Roman

Kontakt

Szkolenia

Komisja Rewizyjna

Porady ogrodnicze

Porady prawne

Z życia Okręgu

Ogłoszenia

Dla zarządów ROD

O nas

 Jak dojechać?

Polski Związek Działkowców 

Okręgowy Zarząd Podlaski

 

ul. K. Ciołkowskiego 2/5

15 - 245 Białystok

wjazd od ul. Mickiewicza

Sekretariat

tel. 577 761 183 / 85 732 22 58

podlaski@pzd.pl

 

 

Ośrodek Finansowo Księgowy

tel. 694 757 251; 728 855 757

ofkpodlaski@pzdpodlaski.pl