Końcówka czerwca to dla wielu działkowców czas pierwszych zbiorów. Sałata, rzodkiewka, szpinak czy koperek ustępują miejsca na grządkach, zostawiając puste przestrzenie. Warto ten moment dobrze wykorzystać i zaplanować dodatkowy wysiew, który pozwoli uzyskać świeże warzywa i zioła jeszcze w tym sezonie.
Na początek – kilka ogólnych zasad
Letni wysiew rządzi się nieco innymi prawami niż wiosenny:
Co warto wysiać w drugiej połowie czerwca i w lipcu?
1. Sałaty i roszponka
Letnie odmiany sałaty (np. masłowa, liściowa, rzymska) dobrze rosną nawet przy wyższych temperaturach. Wybieraj odmiany odporne na wybijanie w pędy. Wysiane pod koniec czerwca sałaty będą gotowe do zbioru już po 5–6 tygodniach.
Roszponka, choć bardziej kojarzona z jesienią, dobrze wschodzi także latem. Posiana na przełomie lipca i sierpnia będzie gotowa do zbioru we wrześniu.
2. Rzodkiewka
To jedno z najszybszych warzyw – od siewu do zbioru mija zwykle 4 tygodnie. Letni wysiew rzodkiewki wymaga jednak stanowiska lekko zacienionego lub okrycia cieniówką, bo w pełnym słońcu szybko wybiega w kwiatostany. Można ją siać do połowy sierpnia.
3. Burak liściowy (boćwina)
Nie dość, że piękny, to jeszcze bardzo praktyczny. Boćwina świetnie znosi letnie siewy, rośnie szybko i jest mało wymagająca.
4. Pietruszka naciowa i korzeniowa
Choć pietruszka zwykle wysiewana jest wczesną wiosną, to z siewu letniego (np. końcówka czerwca) też można uzyskać dorodne liście i młode korzenie na jesień. Nasiona warto przed siewem namoczyć przez 24 godziny – to przyspieszy wschody.
5. Koperek
Roślina idealna do siewów sukcesywnych. Można go dosiewać nawet co 2–3 tygodnie, by mieć zawsze świeże listki do zbioru. Posiany na przełomie czerwca i lipca daje plon po ok. 4 tygodniach.
6. Fasola szparagowa
To jedno z najlepszych warzyw do letniego wysiewu. Fasola potrzebuje ciepła, dlatego siewy w końcówce czerwca i w lipcu są wręcz optymalne. Wybieraj odmiany karłowe, które dojrzewają po ok. 60 dniach – pozwoli to zebrać plon jeszcze przed jesiennymi chłodami.
7. Cykoria liściowa i endywia
Te warzywa liściowe bardzo dobrze nadają się do siewów letnich, zwłaszcza w miejscach po wczesnych ziemniakach lub cebuli. Są odporne na chłody i często trafiają na stół dopiero jesienią.
Siew na poplon – także z myślą o glebie
Nie zawsze musimy siać tylko po to, by coś zebrać. Puste miejsca po wczesnych zbiorach warto obsiać także roślinami poplonowymi, które poprawiają jakość gleby:
Tego typu poplony można przekopać lub ściąć przed zimą i zostawić jako ściółkę.
Dodatkowe porady na lato
Pamiętaj o podlewaniu
Letnie siewy wymagają systematycznego podlewania, najlepiej rano lub wieczorem. Użycie cieniówki, agrowłókniny lub naturalnej ściółki (np. ze słomy) ograniczy parowanie i ochroni młode siewki.
Nie przesadzaj z nawożeniem
Letnie warzywa nie potrzebują dużych dawek nawozów. Wystarczy kompost lub rozcieńczony biohumus. Zbyt intensywne nawożenie może prowadzić do przenawożenia azotem, co sprzyja chorobom i nadmiernemu wybijaniu w liście kosztem korzeni.
Zbieraj regularnie
Rośliny letnie rosną szybko – często już po miesiącu są gotowe do zbioru. Regularne zbiory stymulują wzrost i poprawiają jakość późniejszych plonów.
Końcówka czerwca to nie koniec sezonu – to doskonały moment, by tchnąć w warzywnik nowe życie. Wysiewając warzywa o krótkim okresie wegetacji i rośliny poplonowe, nie tylko zagospodarujesz wolne miejsca na grządkach, ale też poprawisz kondycję gleby i przedłużysz okres zbiorów aż do jesieni. Letni warzywnik to sposób na świeże sałaty, rzodkiewki, fasolkę czy koper – prosto z grządki na talerz.
Filip Roman - starszy instruktor ds ogordniczych
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@pzdpodlaski.pl