W okresie wysokiej wilgotności powietrza, przy gęstych nasadzeniach, na owocach malin oraz liściach i pędach pojawia się szary nalot pleśni. Owoce porażone pleśnią nie nadają się do spożycia a te które wyglądają na zdrowe mogą się psuć w trakcie przechowywania jeżeli znajdują się na nich zarodniki grzyba powodującego szarą pleśń.
Ekologicznym i skutecznym sposobem na zdrowe maliny jest wykonanie oprysków preparatami zawierającymi pozytywne mikroorganizmy. Co ważne, środki te nie mają żadnych właściwości toksycznych dla organizmu człowieka dlatego nie musimy czekać ze zbiorem po wykonaniu oprysku. Gdybyśmy chcieli spożyć owoce tego samego dnia, wystarczy opłukać je w wodzie. Ponadto preparaty te zadziałają jak konserwant na maliny dzięki czemu dłużej zachowają one świeżość po zerwaniu z krzaka.
Sprawdzonymi producentami takich preparatów są firmy “Greenland Technologia EM” oraz “ProBiotics Polska”. W ich składzie znajdują się: bakterie kwasu mlekowego, bakterie fotosyntetyzujące, grzyby fermentujące, drożdże, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, ocet winny, alkohol etylowy i rewitalizowana, niechlorowana woda.
Niestety trudno znaleźć te produkty na pułkach sklepowych ale możemy wygodnie dokonać zakupu przez internet.
Wykonywanie zabiegów prewencyjnych pożytecznymi mikroorganizmami w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców zwiększa odporność roślin na choroby grzybowe. Ma to zastosowanie w uprawie wszystkich roślin jagodowych takich jak: truskawki, maliny, agrest, aronia, porzeczki, borówka amerykańska. Warto również wykonać jeden zabieg higienizujący całą plantację kiedy opadnie większość liści z krzewów.
Autor: Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com