W niektórych regionach mamy najgorszą suszę od lat. Opadów nie było tak dawno że powoli kończą się zapasy zgromadzonej deszczówki. Kiedy brakuje wody, warto wiedzieć które z uprawianych warzyw powinny być traktowane priorytetowo przy podlewaniu.
W pierwszej kolejności zadbajmy o te rośliny, które mają płytki system korzeniowy lub wysokie zapotrzebowanie na wodę. Będą to:
Wszystkie fasole (szparagowe, tyczne, na suche ziarno) i groch – potrzebują dużo wody w trakcie kwitnienia i zawiązywania strąków. Ma to kluczowe znaczenie dla wielkości plonów i jego jakości.
Seler – przy braku wody plony będą bardzo małe.
Ogórek – ma płytki system korzeniowy dlatego podlewamy intensywnie dwa razy w tygodniu. Brak wody powoduje gorzknienie owoców.
Papryka – płytki system korzeniowy.
Kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta wczesna, brukselka) – przy niedoborach wody marnieją i są atakowane przez mączliki.
Rzodkiewki – w trakcie suszy drewnieją, pękają i są częściej atakowane przez szkodniki.
Sałaty – nawet trzy razy w tygodniu. Brak wody oznacza gorzki smak liści i szybsze wybijanie główek w pędy kwiatostanowe.
Ziemniaki – rozpoczynamy podlewanie kiedy pojawią się pierwsze kwiaty. Odpowiednia ilość wody w tym okresie ma decydujący wpływ na wielkość plonu.
Pozostałe warzywa cechują się większą lub mniejszą odpornością na suszę. Wyjątkowo wytrzymałe pod względem niedoborów wody będą: marchew, pietruszka, buraki, por. Nietypowym przypadkiem są pomidory, które wymagają stabilnego poziomu nawodnienia do momenty aż ich owoce osiągną optymalną wielkość natomiast później stają się jednymi z najbardziej odpornych na suszę roślin uprawnych. Brak wody w późniejszym okresie sprzyja nawet dojrzewaniu owoców.
Autor: Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com