Własny kompost to niezliczone korzyści dla Twojej działki! Idealny nawóz dla wszystkich roślin, więcej wody zatrzymanej w glebie, mniej chwastów, zdrowe rośliny, oszczędność na nawozach, niższe koszty wywozu odpadów.
Jak się zabrać do kompostowania? Aby Ci to ułatwić zebraliśmy wszystkie informacje w jednym artykule.
1. Kompostownik
zaplanuj go w zacienionej części działki (jeżeli nie jest to możliwe zrób daszek lub zakrywaj kompost kartonem); chodzi o to aby słońce nie wysuszało materiału
potrzebujesz dwóch komór, każda o wymiarach ok. 1m x 1m x 1m;
przód kompostownika powinien zapewnić łatwy dostęp, mogą to być wyjmowane deski;
brak dna, odpady zielone gromadzimy bezpośrednio na ziemi aby mogły przedostać się do niego dżdżownice, bakterie i inne organizmy pożyteczne
2. Proces kompostowania
ważna jest różnorodność materiałów, oprócz zielonych odpadów jak skoszona trawa, chwasty czy ścięte byliny kluczowe znaczenie mają rozdrobnione gałęzie i jesienne liście
wszystko co wrzucasz staraj się rozdrobnić na tyle na ile to możliwe
nie wrzucaj mięsa, ryb i nabiału aby nie pojawiły się gryzonie
wrzucamy skórki cytrusów tylko ekologicznych (te z konwencjonalnych upraw mają dużo konserwantów hamujących rozkład)
podlewaj tak aby materiał był wilgotny ale żeby nie stała w nim woda (z reguły jest to konieczne tylko latem)
kiedy wrzucasz dużo nowego materiału możesz go trochę ugnieść aby ograniczyć ilość powietrza w środku
kiedy zapełnisz pierwszą komorę przeżuć wszystko do drugiej komory, dzięki temu materiał się wymiesza i odpowiednio napowietrzy co przyspieszy proces kompostowania
Kiedy kompost jest ciemny i pachnie leśną ściółką jest gotowy do rozłożenia na grządkach, pod krzewy i pod drzewa. Zakładając kompostownik jesienią będziemy mieli gotowy nawóz w maju. Zakładając go wiosną, będziemy mieli gotowy materiał na
jesień - idealny czas do przykrycia nim gleby przed zimą.
Zobacz podsumowanie podstawowych informacji na filmie:
Czy wrzucać chore rośliny?
Tak. Może to wydawać się trochę kontrowersyjne ale doświadczenie wielu ogrodników pokazało że nie ma powodów do obaw o przeniesienie chorób poprzez kompost. Dlaczego?
Kiedy jesienią zapełnisz kompostownik świeżymi odpadami, w krótkim czasie temperatura wewnątrz pryzmy wzrośnie do nawet 70 stopni co neutralizuje większość patogenów. Możesz również stosować preparaty z pozytywnymi mikroorganizmami które przyspieszają proces kompostowania i oczyszczą kompost z potencjalnych chorób.
Potencjalne problemy:
nieprzyjemny zapach - przyczyną jest zbyt duża wilgotność lub brak materiałów suchych, zdrewniałych. Dorzuć do kompostu rozdrobnione gałęzie, lub rozdrobniony karton, niezadrukowany papier oraz wymieszaj wszystko.
pędraki - przed rozłożeniem gotowego kompostu na grządki przesiej materiał przez sito lub skrzynkę jeżeli zauważyłeś w nim pędraki
materiał się nie rozkłada - jest za sucho lub brakuje bakterii, jeżeli jest to Twój pierwszy kompost możesz do pryzmy dodać trochę zwykłej ziemi z grządek jako starter lub gotowe szczepionki z pozytywnymi mikroorganizmami; Warto dodawać również resztki z gnojówek roślinnych jeżeli są dostępne.
Czy można wrzucać skorupki jajek?
Tak. Mają one dużo cennych minerałów i łatwo przyswajalny wapń. Skorupki najlepiej umyć, wysuszyć i zmielić przed dodaniem do kompostu.
Czy można zrobić kompost w domu?
Tak. Potrzebujesz do tego specjalnego pojemnika oraz substancji startowych. Na rynku dostępne są różne rozwiązania, każde z nich jest dobre. Kompost robiony w domu nie wydziela żadnych zapachów, tak samo jak zwykły kompost w ogrodzie.
Masz więcej pytań?
napisz na instruktorogrodnictwa@pzdpodlaski.pl
Odpowiedzi zamieścimy w tym artykule aby wszystko można było znaleźć w jednym miejscu.
Autor: Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com