Kwiaty cebulowe.
Po spektakularnym okresie kwitnienia tulipanów, szafirków, narcyzów, hiacyntów i innych kwiatów cebulowych przechodzą one w fazę zbierania sił na kolejny sezon. Aby rośliny mogły zgromadzić jak najwięcej substancji odżywczych w cebulach należy nawozić je granulowanym obornikiem lub nawozem mineralnym i usuwać przekwitłe kwiatostany. Pod żadnym pozorem nie usuwamy liści dopóki nie zaczną samoistnie usychać.
Nie chcemy aby w trakcie rozsypywania nawóz przykleił się do liści lub wpadł pomiędzy liść a łodygę dlatego róbmy to precyzyjnie i nie bezpośrednio po deszczu lub podlewaniu.
Byliny i krzewy.
Podpieramy piwonie, których pąki kwiatowe coraz bardziej nabrzmiewają na delikatnych pędach i mogą z tego powodu kłaść się na ziemię.
Dopiero teraz można ocenić szkody wyrządzone przez ostatnią falę przymrozków. Należy usunąć pędy róż, hortensji i innych krzewów z których nie wyrosły żadne listki i nie widać na nich żywych pąków. Pozostawienie suchych pędów sprzyja rozwojowi chorób.
Borówki amerykańskie i truskawki.
W okresie kwitnienia borówek i truskawek należy wykonać przynajmniej jeden oprysk preparatami ekologicznymi przeciwko szarej pleśni. Ważne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności w glebie w czasie zawiązywania owoców dlatego warto zastosować ściółkę i regularnie podlewać. Jest to również ostatni dzwonek na zastosowanie nawożenia jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy. Możemy rozłożyć granulowany obornik i wymieszać go z wierzchnią warstwą gleby lub podlać krzewy organicznym nawozem płynnym rozcieńczonym w wodzie.
Warzywa.
Dbamy aby wysiane w kwietniu marchew, pietruszka, czy inne warzywa nie zostały zagłuszone przez chwasty. Dla kiełkujących warzyw ważna jest wilgotność podłoża dlatego pilnujemy podlewania (delikatnego aby nie wypłukać nasion).
W maju możemy wciąż wysiewać sałatę czy rzodkiewkę ale zwróćmy uwagę na informację na opakowaniu czy dana odmiana nadaje się do późniejszej uprawy.
W drugiej połowie maja możemy do grunty wysiewać ogórek, dynię, cukinię i inne warzywa wybitnie ciepłolubne. Jeżeli wcześniej przygotowaliśmy rozsadę ogórków to uważajmy aby przy przesadzaniu nie uszkodzić korzeni ponieważ są one dosyć delikatne.
W początkowej fazie rozwoju warzyw zależy nam na tym aby rozwinęły one jak największy, głęboki system korzeniowy. Nie sprzyja temu częste i płytkie podlewanie oraz intensywne nawożenie. Najlepiej podlewać raz w tygodniu znaczną ilością wody aby głęboko zmoczyć ziemię. Natomiast nawozy płynne np. gnojówki zaczynamy stosować dopiero w czerwcu.
starszy instruktor ds ogrodnictwa Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com