Kiedy w marcu pojawi się pierwszy ciepły i słoneczny dzień natychmiast budzi się w nas zapał do prac w ogrodzie. Czujemy tą wiosenną energię w powietrzu i chcielibyśmy już posadzić nasze ulubione warzywa i zioła aby jak najszybciej cieszyć się własnymi plonami. Jednak musimy do sprawy podejść na “chłodno” i sprawdzić w jakim terminie należy wysiewać poszczególne rośliny. Zbyt wczesne wysiewy w zimną ziemię bardzo często kończą się marnymi wschodami lub gniciem nasion.
Zaczynamy więc od warzyw, które są najbardziej odporne na zimno. Musimy przecież liczyć się z tym że nawet w kwietniu będą zdarzały się przymrozki a nawet opady śniegu. W końcu kwiecień plecień wciąż przeplata, trochę zimy trochę lata.
Pietruszka - od marca do maja - wysiew wprost do gruntu. Pilnujemy odpowiedniej wilgotności podłoża aby nie wyschło zbyt mocno w czasie kiełkowania i wschodów.
Por - od marca do kwietnia - przygotowujemy rozsadę w domu. W drugiej połowie kwietnia możemy już wysadzać w gruncie.
Seler - teraz ostatni dzwonek. Przygotowujemy rozsadę już od pierwszych tygodni marca. Do gruntu wysadzamy pod koniec kwietnia.
Groch - wprost do gruntu wysiewamy w marcu.
Szpinak - od marca do kwietnia i w sierpniu wysiewamy wprost do gruntu.
Rukola - od marca do maja i od września do października wysiew wprost do gruntu.
Burak liściowy - wysiew wprost do gruntu od końca marca do lipca
Marchew - od kwietnia przez cały maj wysiewamy wprost do gruntu
Kapusty - w połowie kwietnia rozpoczynamy wysiew na rozsadę.
Jarmuż - na początku kwietnia wysiewamy na rozsadę a później wysadzamy ją do gruntu w maju i czerwcu.
Brokuł - co dwa tygodnie wysiewamy po kilka nasiona na rozsadę którą możemy wysadzać do gruntu od połowy maja do połowy lipca.
Rzodkiewka - wprost do gruntu od kwietnia do sierpnia.
Następnie możemy zająć się warzywami wrażliwymi na mróz. Ostatnie lata pokazały że w Polsce północno-wschodniej przymrozki i niskie temperatury występują nawet do ostatnich dni maja. W przypadku poniższych warzyw nie spieszymy się zatem z wysadzaniem do gruntu.
Papryka - na początku kwietnia rozpoczynamy wysiew na rozsadę. Na miejsce stałe wysadzamy w pod koniec maja.
Pomidor - na początku kwietnia rozpoczynamy przygotowanie rozsady, w miarę wzrostu przesadzamy do większych doniczek. Na miejsce stałe wysadzamy dopiero po 15 maja o ile nie ma zapowiadanych mrozów.
Burak ćwikłowy - w maju wysiew wprost do gruntu.
Ogórek - przygotowujemy rozsadę dopiero w drugiej dekadzie maja, lub wysiewamy wprost do gruntu w połowie maja. Na miejsce stałe wysadzamy rozsadę na początku czerwca.
Patison - na rozsadę wysiewamy na początku maja, na miejsce stałe na początku czerwca.
Dynia - na koniec kwietnia przystępujemy do zrobienia rozsady a pod koniec maja wysadzamy ją do gruntu.
Kukurydza - na przełomie kwietnia/maja wysiew wprost do gruntu.
Sałata - do gruntu lub na rozsadę od kwietnia do lipca.
Fasola i fasola szparagowa - od połowy maja wprost do gruntu lub na rozsadę (bardziej zalecane)
Zioła jednoroczne:
Bazylia - wysiew na rozsadę w połowie maja - wyjątkowo ciepłolubna roślina.
Cząber - od początku kwietnia wysiew do doniczek lub w gruncie.
Kolendra - od początku kwietnia wysiew do gruntu lub do doniczek.
Majeranek - w połowie maja wysiew na rozsadę.
Rumianek - kwiecień - maj wysiew wprost do gruntu.
Koper - w maju wprost do gruntu.
Przy produkcji własnej rozsady w domu pamiętajmy o ustawieniu jej w miejscu, które jest nasłonecznione przez największą część dnia.
Filip Roman
instruktor ds ogrodniczych
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com