Regularne cięcie drzew i krzewów owocowych to czynność niezbędna jeżeli chcemy cieszyć się zdrowymi, dorodnymi plonami.
Niektóre z tych roślin należy przycinać w miarę wcześnie, zanim zaczną krążyć w nich soki. Odkładanie cięcia w czasie i wykonanie go zbyt późno może bardzo osłabić krzew a nawet doprowadzić do jego schnięcia.
Agrest
Pierwszej wiosny po posadzeniu należy skrócić wszystkie pędy o 2/3 długości. Wycinamy całkowicie gałązki, które są wyraźnie cieńsze od pozostałych.
W drugim roku po posadzeniu ponownie skróć wszystkie pędy przynajmniej o połowę a te które pokładają się na ziemię wytnij całkowicie.
W kolejnych latach usuwamy pędy, które krzyżują się i ocierają o inne gałązki lub pokładają się na ziemi.
Począwszy od 6 roku po posadzeniu usuwamy również najstarsze pędy aby utrzymać obfite owocowanie, które jest najsilniejsze na młodych 3-4 letnich gałązkach. Najstarsze pędy poznamy po tym że są zdecydowanie ciemniejsze od pozostałych i są najgrubsze - wytnij je przy samej ziemi.
Uwaga: zabezpiecz dłonie solidnymi rękawicami aby chronić je przed kolcami.
Aktinidia
To pnącze wymaga intensywnego cięcia zimowego. W pierwszej kolejności usuwamy gałązki suche i uszkodzone przez mróz. Te pędy które owocowały w poprzednim sezonie skracamy do 8-10 oczka nad miejscem owocowania.
Długie, młode przyrosty skracamy do 10-15 oczka. Pamiętamy aby nie usuwać, krótkich pędów wyrastających u nasady starego pędu, gdyż to na nich będziemy mieli najwięcej owoców.
Uwaga: po przecięciu pierwszej gałązki poczekaj chwilę i zaobserwuj czy następuje wyciek soku, jeżeli pnącze “płacze” rezygnujemy z cięcia i wykonujemy je dopiero latem.
Porzeczka czarna
Podobnie jak agrest, porzeczki szybko ruszają z wegetacją dlatego nie czekamy z ich cięciem.
W pierwszym roku po posadzeniu skracamy wszystkie pędy do 3 pąka licząc od ziemi.
Oczywiście wiąże się to z tym że w danym roku nie będziemy mieli owoców ale tak intensywne przycięcie opłaci się w dłuższej perspektywie.
W kolejnych latach usuwamy pędy 4-letnie i starsze oraz te, które pokładają się na ziemię.
Dążymy do tego aby nasz krzew był zbudowany z 3-4 pędów jednorocznych, 3-4 pędów dwuletnich i 3-4 pędów trzyletnich. W taki sposób zapewnimy sobie najobfitsze zbiory.
Uwaga: jeżeli, twój krzew jest bardzo zaniedbany możesz dokonać radykalnego odmłodzenia, ścinając wszystkie pędy na wysokości 10-15 cm od ziemi.
Porzeczka czerwona
W pierwszym roku po posadzeniu skracamy pędy co najmniej o połowę, nad pąkiem skierowanym na zewnątrz.
W kolejnych latach skracamy długie pędy o 1/3 długości aby się rozkrzewiły. Całkowicie wycinaj te, które pokładają się na ziemi lub są wyraźnie cieńsze od pozostałych.
Całkowicie usuwamy również pędy 6-letnie i starsze. Jeżeli nie wiesz jaki wiek ma twój krzew po prostu wycinaj co roku 1-2 najstarsze pędy - czyli te najgrubsze i najciemniejsze.
Winorośl
Istnieje kilka różnych technik prowadzenia winorośli o których można napisać oddzielne opracowanie. Co robić jeżeli nabyliśmy działkę razem z zaniedbaną wiekową winoroślą?
Wszystkie cienkie, wiotkie gałązki wytnij tuż przy grubej gałęzi z której wyrastają.
Gałązki o średnicy mniej więcej ołówka lub grubsze, skracaj na przemian nad trzecim pąkiem licząc od miejsca z którego wyrastają (te zaowocują w tym roku) i nad pierwszym pąkiem (te zaowocują w kolejnym roku).
Uwaga: po przecięciu pierwszej gałązki (nie suchej) poczekaj chwilę i zaobserwuj czy następuje wyciek soku, jeżeli pnącze “płacze” rezygnujemy z cięcia i wykonujemy je dopiero latem.
Autor:
Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com