Niemal każdy działkowiec podejmuje wyzwanie uprawy własnych pomidorów w poszukiwaniu bardziej wyrazistych doświadczeń smakowych. Świadomi cennych właściwości zdrowotnych owoców pomidorów chcemy też pozyskiwać je metodami ekologicznymi. Od czego zacząć?
Pierwszym krokiem będzie wybór odmiany. Od tej decyzji będzie zależało jakiej wielkości i kształtu owoce trafią na nasz stół oraz ile pracy włożymy w pielęgnacją roślin.
Ze względu na pokrój i sposób wzrostu wyróżniamy odmiany:
krzaczaste samokończące - mniej nakładu pracy przy uprawie
wysokorosnące - wymagają dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych i podpór.
Ze względu na rozmiar owoców wyróżniamy odmiany:
czereśniowe (koktajlowe), bardzo drobne, np:
‘Maskotka’ - samokończący, roślina dorasta do 30-40 cm. dobra do uprawy w dużych donicach, czerwone owoce
‘Koralik’ - samokończący, silny wzrost, owoce czerwone liczne na gronie, wysoka tolerancja na zarazę ziemniaka.
‘Ola’ - samokończący, dorasta do 30 cm. dobra do uprawy w donicach, żółte owoce
średnioowocowe (większość odmian) np:
‘Maliniak’ - samokończący, krzaczasty pokrój ale wymaga podpór ze względu na ciężar czerwonych, bogatych w sok owoców. Cechuje się wysoką tolerancją na zarazę ziemniaka
‘Beta’ - samokończący, można uprawiać bez podpór ale wtedy zalecane jest ściółkowanie ponieważ pędy mogą się pokładać. Czerwone owoce z lekko zieloną piętką. Dosyć odporny na trudniejsze warunki atmosferyczne i tolerancyjny na zarazę.
‘Krakus’ - wysokorosnący, wymaga podpór. Owoce czerwone dobre na przetwory.
wielkoowocowe - z reguły wysokorosnące
‘Zorza Toruńska’ - wysokorosnąca, owoce czerwone, malinowe, mięsiste.
‘Malinowy ożarowski’ - wysokorosnąca, jedne z najsmaczniejszych, malinowych owoców
‘Złoty ożarowski’ - wysokorosnąca odmiana o żółtych owocach.
‘Malinowy retro’ - wysokorosnąca, owoce czerwone odporne na pękanie. Nadaje się również do uprawy poza tunelem czy szklarnią.
‘Jantar’ - wysokorosnąca, nadaje się do prawy zarówno pod osłonami i w gruncie. Owoce żółte bardzo duże.
Ze względu na kształt owoców wyróżniamy odmiany:
owalny
‘Granit’ - samokończący o średnim wzroście, owoce czerwone, twarde o masie 70-90g.
‘Denar’ - samokończąca o wysokości do 80 cm. Owoce czerwone, średniej wielkości o kształcie gruszkowatym.
‘Perun’ - samokończący, krzaczasty. Owoce drobne, żółte o gruszkowatym kształcie, bardzo słodkie.
kulisty - większość odmian
spłaszczony - wielkoowocowe
Wybór stanowiska uprawy.
Niezależnie od odmiany, wybieramy zawsze stanowisko słoneczne, przewiewne.
Jeżeli samodzielnie przygotowujesz rozsadę pamiętaj o kluczowym czynniku jakim jest światło. Rozsada produkowana od drugiej połowy marca w domu, wymaga doświetlania odpowiednimi lampami, żarówkami ledowymi.
Dodatkowe oświetlenie włączmy o godzinie 6 rano i możemy je zgasić kiedy światło dzienne będzie już operowało w miejscu trzymania rozsady (np. godzina 8). Po południu rozpoczynamy doświetlanie około godziny 17 i kończymy o 19.
Celem jest wydłużenie czasu w jakim pomidory mają dostęp do światła tak aby ich “dzień” trwał 12-13 godzin.
Zanim przystąpimy do sadzenia należy zahartować rozsadę. Wystawić ją na jeden dwa dni na zewnątrz oraz ograniczyć podlewanie już 7 dni wcześniej.
Sadzenie rozsady.
Temperatura gleby podczas sadzenia rozsady powinna wynosić 12-13 stopni Celsjusza.
Pomidory lubią głębokie sadzenie ponieważ łatwo wytwarzają nowe korzenie z łodygi. Możemy usunąć dolne przylistki oraz liście właściwe jeżeli są w kiepskim stanie i umieścić sadzonki na głębokości sięgającej niemal do pierwszych liści.
Wybieramy dzień o wilgotnej pochmurnej pogodzie aby silnie operujące słońce nie powodowało dodatkowego stresu dla roślin.
Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej rozstawy. Pomidory rosnące zbyt gęsto szybko zaczną chorować a jakość plonu będzie niska.
Odrazu instalujemy podpory jeżeli dana odmiana ich wymaga.
Pomidory wysokorosnące przymocowujemy do silnych podpór za pomocą wstążek / sznurków na ósemkę tak aby pozostawić też przestrzeń na zwiększający się obwód głównego pędu.
Pielęgnacja w trakcie sezonu.
Podlewamy intensywnie i regularnie (co 2 dni w upalne dni, co 3 dni w mniej słoneczne) wodą o temperaturze min. 14 stopni
Niedobór wody okresie zawiązywania owoców i ich wzrostu powoduje opadanie kwiatów.
Dłuższe niedobory w trakcie owocowania prowadzą też do rozwoju suchej zgnilizny wierzchołkowej. Jeżeli pojawią się objawy, usuwamy chore owoce i wykonujemy oprysk dolistnym nawozem wapniowym.
Intensywne podlewanie po dłuższej przerwie lub okresie suszy powoduje pękanie owoców.
Czy obrywać liście?
Warto usuwać dolne liście. Pamiętajmy że liść karmi grono, które znajduje się pod nim. Jeżeli owoc jest w pełni wykształcony rozmiarowo to wtedy możemy usunąć liść nad tym gronem.
Dodatkowe zabiegi do wykonania przy pomidorach wysokorosnących:
na bieżąco usuwamy pędy wyrastające z kątów liści
mniej więcej w połowie sierpnia odcinamy wierzchołek nad piątym gronem pozostawiając nad nim dwa liście
Profilaktyka przed zarazą ziemniaczaną środkami dopuszczonymi w uprawie ekologicznej:
Miedzian 50 WP - substancja czynna: miedź w postaci tlenochlorku miedzi (II). Dawkowanie zgodnie z opisem na opakowaniu. Zwróć koniecznie uwagę na okres karencji.
Miedzian Extra 350 SC - substancja czynna: miedź w postaci tlenochlorku miedzi (II). Dawkowanie zgodnie z opisem na opakowaniu. Zwróć koniecznie uwagę na okres karencji.
Biosept Active - ekstrakt z grejpfruta. Dawkowanie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odwar z łusek cebuli lub czosnku
Odwar ze skrzypu polnego
Jeżeli więcej niż 15 % rośliny jest porażone czarnymi plamami jest już za późno na skuteczny oprysk dlatego istotne jest wykonanie pierwszych zabiegów kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy lub przed ich wystąpieniem.
Autor:
Filip Roman
ul. K. Ciołkowskiego 2/5
15 - 245 Białystok
wjazd od ul. Mickiewicza
Sekretariat
tel. 577 761 183 / 85 732 22 58
podlaski@pzd.pl
Ośrodek Finansowo Księgowy
tel. 694 757 251; 728 855 757
ofkpodlaski@gmail.com